فوربس با قياس تنگه هرمز و درياي جنوبي چين نوشت: با وجود اجراي منطقه پرواز ممنوع و نواحي کشتيراني ممنوع در درياي جنوبي چين، اين منطقه وسعت زيادي دارد اما تنگه هرمز وسيعترين بخشش تنها 29 مايل دريايي (54 کيلومتر ) است. البته بر اساس تخمينهاي اداره اطلاعات انرژي آمريکا حدود يک سوم نفت خام جهان و نيز بيش از نيمي از گاز طبيعي مايع جهان هر ساله از درياي چين جنوبي عبور ميکنند. اما از سويي اين منطقه بر خلاف تنگه هرمز که از آنجا تنها گاز و نفت حمل ميشوند، در درياي جنوبي چين ميلياردها دلار کالاهاي ساخته شده و يا کالاهاي آماده مونتاژکاري عبور مينمايند. همچنين در اين منطقه ذخاير بسياري از گاز طبيعي و تا حدودي کمتر نفت خام نيز وجود دارد. تخمين اداره زمين شناسي آمريکا (USGS) نشان ميدهند که حدود 60 تا 70 در صد منابع هيدرو کربن منطقه را گاز شکل داده است.

درياي جنوبي چين
فوربس در ادامه مينويسد: چين در حالي که به فعاليتهاي احيا اراضي جزاير منطقه ادامه ميدهد،تجهيزات نظاميش را در اين جزاير جديد (مصنوعي) قرار داده و با ساخت باندها، جنگندهها و تاسيسات راداري، نيروها و تجهيزات دريايي خود را آنجا مستقر نموده و به طور فزاينده تهديد در بستن درياي چين جنوبي يا دست کم تهديد مرگبار عليه تردد دريايي و هوايي را به اجرا خواهد گذاشت.
بر اساس اين گزارش، چين چون ايران قصد اعمال فشار بر آمريکا و عليه فعاليتهاي دريايي و رزمايشهاي نظامي اين کشور با متحدانش چون فيليپين، ژاپن ، استراليا و ديگران را در منطقه دارد.
نشريه ياد شده با طرح سئوالي با عنوان اينکه چرا چين تا اين اندازه به طور بالقوه به روابطش با آمريکا و مجموعهاي از شرکاي تجاري منطقه چون «آسه آن» صدمه ميزند و در افکار عمومي خود را قلدر نشان ميدهد، نوشت: دستور کاري چين تنها ادعا بر مالکيت نزديک به 80 درصد درياي جنوبي چين نيست، بلکه اين امر حکمي است که شامل کنترل عملي بر مسير آبي است که در عين کاستن از نفوذ دريايي آمريکا در منطقه، به طور موثري اين کشور را از اطراف چين به عقب ميراند.
فوربس نوشت: اگر احياي اراضي چين به طور بلامنازع و بي وقفه چون اين چند سال باشد، شاهد عناوين روزنامهها چون «تهديدهاي چين در بستن خطوط تردد نفت کشها در درياي جنوبي چين» و «واکنش ضعيف آمريکا به چين» خواهيم بود.
اگر چنين وضعيتي ادامه داشته باشد، پکن کنترل يکي از مهمترين خطوط تردد آبي جهان را در دست خواهد داشت در حاليکه آزادي دريانوردي در منطقه تنها رويايي چند روزه خواهد بود.
اين رسانه آمريکايي همچنين به تهديدهاي هفته گذشته ايران در بستن خطوط کشتيراني نفتي در تنگه هرمز در صورت ادامه رزمايشهاي نظامي آمريکا اشاره کرد و نوشت : سردار سلامي معاون فرمانده سپاه پاسداران ايران در سخناني گفت: «اگر آمريکاييها و متحدانش در منطقه بخواهند از تنگه هرمز عبور کرده و ما را تهديد کنند ، ما نيز اجازه ورود آنها را به منطقه نميدهيم.
فوربس سپس نوشت: سردار سلامي به رزمايشي اشاره کرده بود که آمريکا چندي قبل با مشارکت 30 کشور از بحرين محل استقرار ناوگان پنجم نيروي دريايي آمريکا در منطقه که به عنوان سدي در برابر ايران است، به اجرا گذاشت. البته دريادار «کوين دونگان» فرمانده نيروي دريايي آمريکا در منطقه دليل اين رزمايش را متوقف کردن عمليات شبه نظاميان در ايجاد مزاحمت براي خطوط کشتيراني عنوان داشته بود.
فوربس در خاتمه در توصيف تنگه حياتي هرمز نوشت: تنگه هرمز که بين ايران، عمان واقع شده و خليج فارس را به درياي عمان و درياي عرب متصل ميکند، مهمترين منطقه حمل و نقل نفت جهان است و حدود 20 درصد نفت مورد نياز جهان از تنگه هرمز ميگذرد. به طور متوسط روزانه 15 نفتکش از اين منطقه عبور مينمايند در نتيجه اطمينان حاصل کردن از باز بودن مسير تردد در اين منطقه به عهده آمريکا است که البته نقطه تداوم مشاجره بين آمريکا و ايران و تهديدهاي مکرر ايران در بستن تنگه هرمز نيز شده است.
به گزارش گروه بينالملل خبرگزاري فارس، ناو سروان «ريک چرنيتزر» سخنگوي ناوگان پنجم نيروي دريايي آمريکا در بحرين چهارشنبه گذشته در بيانيهاي که براي خبرگزاري «آسوشيتدپرس» در واکنش به تهديدهاي مقامهاي ايران ارسال داشته بود، گفت: «ما همچون دريانوردان متفکر، هوشيار و مسئوليتپذير در اين جا باقي ميمانيم و عملياتمان را انجام ميدهيم.»
در بخش ديگر بيانيهاي ارسالي ناو سروان چرنيتزر به آسوشيتدپرس آمده بود: «ما حق ذاتي دفاع از خود را داريم.»
اين خبرگزاري سپس نوشت: ايران و آمريکا سابقهاي طولاني از رويارويي در خليج فارس را دارند و حتي در 18 آوريل 1988 نبرد يک روزهاي را داشتند و اين ماجرا به خاطر غرق شدن ناوچه «يو. اس. اس. ساموئل بي رابرتس» آمريکا با مينهاي ايراني به وجود آمد. در آن روز نيروهاي آمريکا نيز به تاسيسات نفتي ايران حمله کردند و خساراتي را نيز به نيروي دريايي ايران وارد آورند. در جولاي نيز 1988 ناو آمريکايي «وينسنس» به اشتباه(!) يک هواپيماي مسافربري ايران که عازم دبي بود را سرنگون ساخت. در اين ماجرا 290 نفر مسافر و خدمه هواپيما کشته شدند.
بر اساس اين گزارش، مقامهاي نيروي دريايي آمريکا از مواجهه تقريبا روزانه با کشتيهاي ايراني در منطقه خبر ميدهند به طوريکه يک پهپاد غير مسلح ايران در ژانويه سال جاري بر فراز يک ناو هواپيمابر آمريکا در خليج فارس پرواز کرد.
ايران همچنين ماکت يک ناو هواپيمابر آمريکا را در نزديکي تنگه هرمز در فوريه 2015 غرق نمود و هدف از اين کار را آزمايش پهپادهاي هجومي خود اعلام کرد.
آسوشيتدپرس همچنين نوشت: اظهارات تهديد آميز ژنرال سلامي به دنبال تاريخچهاي طولاني از لفاظيهاي دو طرفه ايران و آمريکا و مواجهه اين دو بر سر تنگه هرمز که تقريبا يک سوم نفت جهان از اين مسير تردد مينمايد، به ميان آمد.

نمايي از خليج فارس
بر اين اساس، اظهارات معاون فرمانده سپاه پاسداران ايران به دنبال انتقاد رهبر انقلاب ايران از آمريکا در دوشنبه گذشته بابت تحرکات نيروي دريايي آمريکا در خليج فارس به ميان آمد و هنوز مشخص نيست که آيا اين علائم به معناي نگرانيهاي جديد ايران بابت تنگه هرمز يا امکان مواجه احتمالي ايران با آمريکا به دنبال برجام است .
اين منبع خبري همچنين گزارش داده بود که نيروي دريايي آمريکا تعدادي از کشتيهاي جنگي خود را به سامانههاي دفاع موشکي تجهيز و آنها را براي مقابله با موشک کشورهايي همچون ايران و کره شمالي ارتقا داده است.
منبع:فارس